Sute de mii de consumatori vor fi nevoiți să își monteze un al doilea contor pentru energia electrică. Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie avertizează că acest lucru va duce la irosirea a aproximativ 100 de milioane de euro.
„ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei-n.r.) condiționează racordarea prosumatorilor la rețeaua de energie electrică de instalarea unui contor suplimentar față de cel instalat la limita proprietății. Până la data publicării acestui comunicat, ANRE nu a răspuns oficial care este rostul acestui contor suplimentar. Având în vedere că prin art. 21 Alin.3 din OUG163 a fost creat cadrul legat pentru taxarea autoconsumului este simplu de anticipat că acest contor suplimentar va fi folosit pentru impunerea «taxei pe soare»”, se arată în comunicatul Asociației Prosumatorilor și a Comunităților de Energie.
„Taxa pe soare” reprezintă o posibilitate legală, strecurată în legislația românească prin art. 21 Alin.3 din OUG163, de a taxa energia electrică produsă de prosumatori și consumată direct de aceștia, potrivit Antena 3, care precizează că este o taxă pe autoconsum, care nu are legătură cu excesul de energie electrică pe care prosumatorii îl injectează în rețea.
Costul total pentru instalarea unui contor, care include echipamentul și manopera, este de aproximativ 450 euro. În România avem aproximativ 120.000 de prosumatori, ceea ce înseamnă un cost de aproximativ 54.000.000 euro pentru instalarea unor contoare inutile.
Estimările pentru anul 2024 sunt de peste 100.000 de noi prosumatori (doar prin programul Casa Verde 2023 ar trebui să avem aproximativ 90.000 de prosumatori) pentru care se vor consuma încă aproximativ 50.000.000 euro pentru contoare suplimentare.
„Trebuie precizat faptul că prețul acestui contor este suportat de operatorii de distribuție, singurele costuri suplimentare pe care le suportă prosumatorul fiind cutia de distribuție în care se va monta acest contor. Această declarație ascunde faptul că în realitate costurile pentru aceste contoare inutile sunt suportate de toți prosumatorii și consumatorii de energie electrică din România. Operatorii de distribuție plătesc aceste contoare folosind exclusiv bani din facturile de energie electrică plătite de toți românii. Într-o perioadă în care România are nevoie de investiții în infrastructura de distribuție, ANRE dă ordine pentru contoare inutile în valoare de peste 100.000.000 euro”, a declarat președintele ANRE, George Niculescu.